לא מעט מדעני חוקרים כבר שנים רבות את המורכבות הגנטית הקשורה להתמכרות ולא כדי לאתר גן שקשור להתמכרות אלא כדי לפענח את ההבדל הביולוגי בין האנשים המכורים בין אם לסמים, תרופות, אלכוהול או התנהגויות. ישנם הבדלים שיכולים להסביר למה ישנו אדם שיש לו יותר נטייה להתמכרות מאדם אחר וחשוב להבין זאת על מנת שאפשר יהיה לדעת האם התמכרות היא תכונה תורשתית או לא. באנו לעשות לכם סדר בנושא רגיש ומורכב.
האם התמכרות היא תכונה תורשתית – יש כאן הרבה מעבר לגנטיקה
הסברה הגורפת היא שאם יש בסיס גנטי להתמכרות אז יהיו אנשים שיתקשו להפסיק את השימוש בחומרים הממכרים, יחוו תסמיני גמילה חמורים יותר ופשוט יעברו תהליך קשה יותר מאחרים. יחד עם זאת, חשוב להדגיש שהמבנה הגנטי של האדם הוא לא הגורם היחיד והבלעדי להתמכרות. הסביבה בה אנחנו גדלים, חיים והערכים שאנחנו סופגים הם גם בעלי תפקיד מרכזי בלגרום להתמכרויות ולאו דווקא תכונות גנטיות.
לא מעט חוקרים בתחום ההתמכרויות משקיעים מאמצים רבים בבניית שושלת יוחסין מפורטת של משפחות מרובות דורות המתמודדות עם התמכרות. גישה זו היא למעשה הצעד הראשון בהבנת המנגנונים המורכבים של המחלה ובכלל, צעד זה מאפשר להבין האם התמכרות היא תכונה תורשתית בכל זאת. ניתוח מעמיק של שושלת היוחסין יכולה לחשוף דפוסים תורשתיים, דבר שיכול להצביע על קיומו של מרכיב גנטי בהעברת הנטייה להתמכרות מהורים לילדים.
יחד עם זאת, יש לזכור כי התמכרות היא תופעה מורכבת הנובעת משילוב של גורמים גנטיים מרובים ביניהם גם גורמי סיכון סביבתיים שונים. עובדה זו הופכת את מלאכת בידוד הגנים הספציפיים התורמים להתמכרות למאתגרת במיוחד. משמע, לא כל אדם הסובל מהתמכרות נושא את אותם הגנים ובמקביל, לא כל אדם הנושא גנים המקושרים להתמכרות יפתח בהכרח את המחלה בפועל.
מהם הקשר הסטטיסטי בין התמכרות לגנטיקה?
לגנטיקה יש השפעה משמעותית על הנטייה להתמכרות על פי מחקרים אילו ואחרים שנעשו במהלך השנים כאשר ההערכות מדברות על כ-50% מהסיכון. כמו כן, מחקרים אלו מצביעים על כך ש-50% הנותרים של הסיכון להתמכרות נובעים מחוסר היכולת של האדם להתמודד בצורה יעילה עם אתגרי החיים השונים.
כל אדם באשר הוא ניחן בפוטנציאל מסוים לפתח התמכרות, קיימים אנשים אשר מטבעם נוטים יותר לכך מאחרים. ניתן לראות זאת במציאות כאשר אנשים מסוימים מתחילים לצרוך אלכוהול בכבדות כבר בגיל צעיר, בעוד שאחרים מתחילים בצריכה מתונה יחסית אך עם הזמן הופכים לאלכוהוליסטים. כאשר תוהים אם התמכרות היא תכונה תורשתית חשו לשים לב לכך שאם אדם נולד עם נטייה גנטית נמוכה להתמכרות הוא עדיין עלול בסופו של דבר לפתח התמכרות משמעותית. אך אם אדם משתמש שוב ושוב בסמים או באלכוהול ככלי בריחה או כדרך להתמודד עם קשיי החיים, הוא למעשה מתכנת את המוח ומכין אותו להתמכרות וזה הרגע בו צריך כבר לנקוט בפעולות לגמילה. גמילה מאלכוהול וטיפול באלכוהוליזם כמו גם גמילה מסמים יכולה להוביל לאיכות חיים טובה יותר.
חשוב להבין שהגנים הם לא גזירת גורל. אנשים רבים גדלים בבתים בהם קיימת היסטוריה של התמכרויות אך הם מצליחים להתעלות מעל העבר המשפחתי ולנהל חיים מספקים ומאושרים ללא התמכרויות. כל אדם צריך לאמץ את אותם חמישים אחוז סיכוי שאינם תלויים בגנטיקה ולשאוף לשנות את חייו לטובה באמצעות בחירות נכונות ואורח חיים בריא.
מהם הסיכונים הקיימים להתמכרות ואיך אפשר להיות מודעים אליהם?
למרבה הצער רוב האנשים אינם מודעים להיסטוריה המשפחתית שלהם בכל הנוגע להתמכרויות. התמכרות היא לרוב נושא שמושתק בתוך המשפחה, מעין סוד אפל שאף אחד לא מעוניין לדבר עליו בפתיחות. כאשר בן משפחה סובל מהתמכרות הסביבה נוטה להמעיט בערך הבעיה או אף להכחיש אותה מה שמוביל להחמרת הבעיה.
כעת כאשר הנתונים הסטטיסטיים וההבנה המדעית של מחלת ההתמכרות הולכים ומתבהרים, אפשר לחשוב יותר בצלילות בנושא ולפעול על מנת למגר את הסיטואציה. היסטוריה משפחתית של התמכרויות היא נושא שחייב לעלות על סדר היום ובכלל, זה נושא שחייב לדון עליו באופן פתוח וכנה בתוך המשפחה. לפעמים רק כאשר אדם מכור מוצא את עצמו בעיצומו של תהליך גמילה מורכב הוא נחשף לראשונה לסודות המשפחתיים הכואבים ולדפוסי ההתמכרות שחזרו על עצמם בדורות הקודמים.
במקום להשאיר את הדורות הבאים חשופים להעברת דפוסי התמודדות לא יעילים עם קשיים, חשוב לפעול באופן יזום ולמנוע זאת מראש. ילדים להורים הסובלים מהתמכרות עלולים להיות בעלי סיכון גבוה יותר לפתח התמכרות בעצמם בשל נטייה גנטית, אך הגנים אינם חייבים להיות גזירת הגורל שלהם. ניתן לסייע לילדים אלו לחיות חיים מאושרים ובריאים על ידי הקניית כישורי התמודדות בריאים ויעילים עם אתגרי החיים השונים. שיתוף הילדים בבעיה בצורה המותאמת לגילם תוך הדגשת הסיכונים הטמונים בהתמכרות יכולה להיות פעולה חשובה שתביא למניעה ואף תהפוך לאורח חיים בריא לשנים ארוכות.
זקוקים לגמילה? אל תנסו את זה לבד בבית
גם אם נראה לכם שאתם יכולים להתמודד לבד עם ההתמכרות, לרוב התוצאה היא לא חיובית בסיטואציה זו. על אף שהתמכרות יכולה להיות קלה, כדאי שתהיו מלווים באנשי מקצוע המתמחים בהתמכרויות. חשוב לפנות אל מכון גמילה מקצועי על מנת שבאמת ההחלמה תהיה קלה וחלקה יותר ותוכלו לחזור אל חייכם הרגועים ואל שגרה טובה ובריאה.
אחד היתרונות המשמעותיים ביותר של גמילה במכון מקצועי הוא הפיקוח הרפואי הצמוד. תהליך הגמילה פיזית מחומרים ממכרים עלול להיות מלווה בתסמיני גמילה לא נעימים ואף מסוכנים. במכון גמילה המטופלים נמצאים תחת השגחה רפואית 24/7, דבר המבטיח טיפול מיידי בכל מקרה של סיבוך ואף מקל משמעותית על תהליך שיכול להוביל לתחושות קשות פיזית ומנטלית. בנוסף, המכונים מציעים טיפול תרופתי במידת הצורך להקלת התסמינים ולמניעת סיבוכים.
מעבר לטיפול הרפואי מכוני הגמילה מספקים מסגרת טיפולית אינטנסיבית הכוללת טיפולים פרטניים וקבוצתיים. טיפולים אלו נועדו לעזור למטופלים להבין את שורשי ההתמכרות שלהם, לזהות טריגרים להתנהגות ממכרת ולפתח מנגנוני התמודדות בריאים ויעילים. השהות במכון מאפשרת למטופלים להתנתק מהסביבה המוכרת שבה התרחשה ההתמכרות מה שלמעשה מפחית את הפיתוי לחזור להתמכרות ומאפשר התמקדות מלאה בתהליך ההחלמה.
אל תוותרו על עצמכם, העולם מחכה לכם
התמכרות הורסת כל חלק וחלק בשגרה ובלי לשים לב מערכות היחסים הרומנטיות נהרסות, הקריירה מתרסקת, מערכות היחסים החברתיות והמשפחתיות לא מתפקדות יותר ובסופו של דבר גם הבריאות הופכת ללא טובה ואף למסכנת חיים. כאשר אתם מטפלים בעצמכם, ניגשים לגמילה מסודרת ודואגים לעצמכם לטיפול מקצועי אתם לוקחים את השליטה על ההתמכרות בחזרה לידיים שלכם.
במרכז הגמילה 'מעבר' אנו רואים בהתמכרות תופעה מורכבת ששורשיה נעוצים עמוק בנפש האדם ולא רק בתלות הפיזית כפי שהיא נתפסת בחברה. מתוך תפיסה זו צוות המומחים שלנו מציע טיפול הוליסטי ומקיף המטפל בכל היבטי ההתמכרות. אנו מאמינים במתן הזדמנות שנייה לחיים מלאים תוך הדגשת השילוב החברתי, הקניית כלים מעשיים להתמודדות עצמאית ועידוד צמיחה אישית לשגרה בריאה, רגועה וללא התמכרויות. אם אתם או היקרים לכם זקוקים לגמילה צרו עמנו קשר עוד היום, נשמח להוביל אתכם אל איכות חיים טובה יותר.