התמכרויות הורסות כל חלקה טובה ולצערנו לא כולם מודעים לכך. מה שיכול להתחיל בתור התנסות, חשקים קטנים או אנשים שאומרים לעצמם שהם יכולים באמת להפסיק מתי שהם רוצים הוא מדרון מאד חלקלק שעלול להוביל אל התמכרויות שלא רק רומסות את אורח החיים הבריא אלא פשוט מובילות אל הרס עצמי בכל מובן אפשרי. בין אם זה בקריירה, ביחסים בינאישיים, בחיים האקדמיים או פשוט בחיים האישיים. תהליך גמילה בריא ובמסגרת מקצועית יכול להחזיר למתמודדים את החיים השגרתיים והטובים. הנה כל מה שחשוב שתדעו על גמילה, התמודדות עם קריז ואיך מגיעים להתמכרות.
התמודדות עם קריז – מהי התמכרות ואיך זה קורה?
התמכרות היא מצב מורכב בו אדם מפתח תלות פיזית ונפשית בחומר או בהתנהגות מסוימת. היא מאופיינת בדחף עז ובלתי נשלט לצרוך את החומר או לבצע את ההתנהגות, למרות ההשלכות השליליות. ההתמכרות יכולה לפגוע בכל תחומי החיים בין אם בריאות, עבודה, מערכות יחסים ותחושת הערך העצמי. הדרך להתמכרות היא אינדיבידואלית ומורכבת ותלויה בגורמים רבים ושונים המשתלבים יחד ויכולים להגביר את הסיכון להתמכרות.
מחקרים שונים ובינלאומיים מראים שישנו בסיס גנטי להתמכרות, כלומר שאנשים מסוימים נולדים עם נטייה גנטית להתמכרות. יחד עם זאת, גורמים סביבתיים כמו חשיפה מוקדמת לחומרים ממכרים, לחץ נפשי, טראומה וחוסר בתמיכה חברתית משפיעים גם הם על התפתחות התמכרות. ההתמכרות יכולה להתפתח ממצוקה נפשית כגון דיכאון, חרדה, הפרעות אכילה או טראומה. השימוש בחומרים ממכרים או בהתנהגויות ממכרות יכול לשמש כדרך להתמודדות עם הקשיים הנפשיים האלו ולספק הקלה זמנית או בריחה מהמציאות. ישנם סוגים רבים של התמכרויות, לכל התמכרות המאפיינים שלה ולכן גם תהליך הגמילה חייב להיות מאד אישי על מנת שיוביל אל חיים חדשים ללא התמכרות.
אילו סוגי התמכרויות קיימים מעבר לסמים, תרופות ואלכוהול?
התמכרות אינה מוגבלת רק לחומרים כימיים כמו סמים ואלכוהול. אדם יכול לפתח התמכרות גם להתנהגויות שונות כגון:
- התמכרות להימורים – דחף בלתי נשלט להמר, למרות ההפסדים הכספיים וההשלכות השליליות על החיים.
- התמכרות למין – צורך בלתי נשלט לעסוק בפעילות מינית, למרות ההשלכות השליליות על מערכות יחסים ובריאות הנפש.
- התמכרות לקניות – צורך כפייתי לקנות ולצבור חפצים, למרות הקשיים הכלכליים והנזקים הנפשיים.
- התמכרות לאינטרנט וגיימינג – שימוש מוגזם ובלתי נשלט באינטרנט או במשחקי מחשב, המוביל לפגיעה בתפקוד היומיומי ובמערכות יחסים.
- התמכרות לעבודה – צורך כפייתי לעבוד המוביל להזנחה של תחומי חיים אחרים כמו משפחה ופנאי.
- התמכרות לאוכל – צורך בלתי נשלט לאכול, למרות ההשלכות השליליות על הבריאות והמשקל.
כאשר מדובר על הסוגים השונים של ההתמכרות ביניהם אלכוהול, סמים והתנהגויות שונות חשוב לקחת בחשבון שישנה גם התמודדות עם קריז המשתנה בהתאם לכל סוג של התמכרות ולכן כאשר ישנה התאמה אישית לתהליך הגמילה קל יותר להתמודד, בטח לבטח כאשר מלווים באנשי המקצוע המתאימים.
מאיפה מתחילים את הצעד הראשון לגמילה?
חשוב להבין שהתמכרות היא מחלה הניתנת לטיפול. הכרה בבעיה היא הצעד הראשון בדרך להחלמה. פנייה לעזרה מקצועית מגורמים מוסמכים כגון רופאים, פסיכולוגים ועובדים סוציאליים היא חשובה להתמודדות עם התמכרות. מניעת התמכרות כוללת חינוך ומודעות לסיכונים הקשורים לשימוש בחומרים ממכרים ולהתנהגויות ממכרות. חשוב לפתח מיומנויות התמודדות עם לחץ ומצוקה נפשית, לחזק את הביטחון העצמי ולחזק מערכות יחסים בריאות ותומכות. ככל שמדובר על התמודדות עם קריז גמילה מדובר על תופעה מוכרת ולא נעימה המופיעה אצל אנשים המנסים להיגמל מחומרים ממכרים או מהתנהגות ממכרת. זוהי תגובת הגוף והנפש להפסקה פתאומית בצריכת חומר אליו פיתחו תלות או מהתנהגות. הקריז מתאפיין במגוון רחב של תסמינים פיזיים ונפשיים, אשר עוצמתם ותדירותם משתנים מאדם לאדם בהתאם לסוג החומר, משך השימוש, כמויות הצריכה ומצבו הבריאותי של המשתמש. כאשר מדובר על גמילה מסמים, תרופות ואלכוהול כמובן שההשלכות הגופניות הן לא פשוטות כלל וכלל בנוסף להשלכות המנטליות.
מהם התסמינים האופייניים לקריז גמילה?
התסמינים הם מגוונים ויכולים לכלול כאבי ראש, בחילות והקאות, שלשולים, הזעה מוגברת, רעד, חולשה, עייפות, כאבי שרירים, חום, דופק מהיר, הפרעות שינה, חוסר תיאבון, סחרחורות, עוויתות, פרכוסים, קשיי נשימה ועוד. בנוסף לכל אלו הקריז מלווה גם בתסמינים נפשיים ביניהם חרדה, דיכאון, עצבנות, חוסר שקט, קשיי ריכוז, בלבול, הזיות, פרנויה, ואף מחשבות אובדניות. חשוב לציין שתסמינים אלו אינם מסכני חיים בדרך כלל, אך הם עלולים להיות מאד לא נעימים ומטרידים ולגרום לסבל רב.
לקריז יש תפקיד מרכזי בתהליך הגמילה
משך הזמן של הקריז משתנה בהתאם לחומר הממכר ממנו נגמלים, רמת ההתמכרות, מצבו הבריאותי של המשתמש והאם מתקיים תהליך גמילה בליווי רפואי. באופן כללי תסמיני הקריז מגיעים לשיאם בימים הראשונים שלאחר הפסקת השימוש ומתחילים לדעוך בהדרגה לאחר מכן. רוב התסמינים הפיזיים חולפים תוך מספר ימים עד שבועות, אך תסמינים נפשיים כמו חרדה ודיכאון עלולים להימשך זמן רב יותר, אפילו חודשים. קריז הוא תופעה שכיחה מאד בקרב אנשים המנסים להיגמל מחומרים ממכרים וניתן לראות בו חלק מהותי מתהליך הגמילה. יחד עם זאת, חשוב להבין שקריז הוא לא בהכרח סימן לכישלון אלא דווקא עדות לכך שהגוף מתחיל להסתגל לחיים ללא החומר הממכר.
איך מתמודדים עם זה?
כאשר מדובר על תהליך כל כך רגיש כמו גמילה חשוב שתהיו מלווים באנשי מקצוע להם הניסיון בכך בגלל שסיטואציה כמו התמודדות עם קריז היא אתגר לא פשוט הדורש כוח רצון, התמדה וסבלנות. התהליך כולל התמודדות גם עם התסמינים הפיזיים וגם עם הקשיים הנפשיים. הקלה על התסמינים הפיזיים יכולה להיעשות באמצעות טיפול תרופתי הכולל תרופות להקלה על כאבים, בחילות, הקאות, הפרעות שינה ותרופות הנוגדות חרדה ודיכאון. כמו כן חשוב לשמור על אורח חיים בריא הכולל תזונה נכונה, פעילות גופנית סדירה ושינה טובה ומספקת.
ההתמודדות עם התסמינים הנפשיים דורשת טיפול פסיכולוגי כמו טיפול קוגניטיבי התנהגותי או טיפול דינמי שיסייעו בזיהוי דפוסי חשיבה והתנהגות שמובילים לשימוש בחומרים ממכרים ויפתחו אסטרטגיות התמודדות חדשות. תרפייה קבוצתית לטיפול בהתמכרות לסמים ואלכוהול ובכלל בהתמכרות להתנהגויות שונות מאפשרת לשמוע סיפורים של אנשים אחרים שמתמודדים עם התמכרות, לשתף בחוויות ולקבל עצות ותמיכה. טכניקות הרפיה והתמודדות כמו מיינדפולנס, יוגה, טאי צ'י וטכניקות נשימה יכולות לסייע בהרגעה ובשליטה בתסמיני חרדה.
כמו כן חשוב לתת דגש משמעותי לזיהוי הסיטואציות המעוררות את הדחף לשימוש בחומרים ממכרים ולפתח אסטרטגיות התמודדות כמו עזיבת המקום, שיחה עם אדם תומך או תרגול טכניקות הרפיה ורוגע. בניית מערכת תמיכה חזקה הכוללת משפחה, חברים, מטפלים ומדריכים היא חשובה ואף קריטית לליווי בתהליך הגמילה ולקבלת הכלים הנכונים בהתאמה אישית להתמודדות עם האתגרים השונים של הגמילה, התמודדות עם קריז בצורה הטובה ביותר.
אל תוותרו על גמילה במכון מקצועי לאיכות חיים טובה יותר
גמילה במכון מקצועי מציעה יתרונות רבים לאנשים המתמודדים עם התמכרות. ראשית, מכון גמילה מספק סביבה בטוחה ומבוקרת המאפשרת התנתקות מהסביבה המוכרת ומטריגרים שעלולים להוביל לחזרה לשימוש. במכון המטופל זוכה לליווי צמוד של צוות מקצועי מיומן הכולל רופאים, אחיות, פסיכולוגים, עובדים סוציאליים ומדריכים המספקים טיפול רפואי, תמיכה נפשית והכוונה לאורך כל תהליך הגמילה.
הרבה מעבר לכך מכון הגמילה מציע תוכניות טיפול מובנות המותאמות לצרכיו האישיים של כל מטופל וזאת לאחר התאמה אישית ובחינת המצב של המטופל הכוללות טיפול תרופתי, טיפול פסיכולוגי, קבוצות תמיכה וסדנאות שונות. זוהי גישה המגדילה את סיכויי ההצלחה בגמילה ומסייעת למטופל לרכוש כלים להתמודדות עם ההתמכרות ולמניעת הישנות. יתרון נוסף של מכון גמילה הוא האפשרות להתחבר לקהילה תומכת של אנשים שמתמודדים עם אותה הסיטואציה מה שבהחלט מוביל אל פחות בדידות ואל יותר כוח להתמודד ותקווה לעתיד.
במרכז הגמילה מעבר אנו מאמינים שההתמכרות מתחילה בנפש. צוות המומחים שלנו מטפל בכל ממדי ההתמכרות, ומעניק למטופלים כלים להשתלבות בחברה והתמודדות עם החיים. אנו שמים דגש על העצמה אישית ומסייעים למטופלים לממש את הפוטנציאל הקיים בהם. צרו קשר עוד היום וביחד נוביל אתכם אל חיים בריאים ורגועים ללא התמכרויות.