התמכרות היא תופעה שלא מדלגת על אף אחד ואחת ולכן גם נשים וגם גברים מוצאים עצמם מכורים וזקוקים לגמילה. יחד עם זאת, המסע אל תוך מעגל ההתמכרות והדרך החוצה ממנו בהחלט יכולים להיות שונים באופן משמעותי בין המינים. הגורמים הראשוניים, דפוסי השימוש, ההשלכות האישיות והחברתיות וכמובן הצרכים הטיפוליים לא אחת שונים בין גברים לנשים. חשוב להבין את ההבדלים הללו על מנת שאפשר יהיה לפתח תוכניות גמילה יעילות ומותאמות המסוגלות להעניק לנשים את המענה המיטבי לצרכיהן הייחודיים. התעלמות מההיבטים המגדריים של ההתמכרות עלולה להוביל לטיפול שאינו מספק, ובכך לפגוע בסיכויי ההחלמה של אותן נשים. או במילים פשוטות יותר, נשים מכורות לסמים זה לא גברים שמכורים לסמים וכן, יש הבדל. סקרנים לדעת עוד? בואו לגלות.
נשים מכורות לסמים – על סטיגמות ופנייה לעזרה
זה לא סוד שהתמכרות פוגעת בכולם, גברים ונשים כאחד. אך אם לרגע נעמוד על ההבדלים, אחד האתגרים המרכזיים העומדים בפני נשים מכורות הוא הסטיגמה החברתית הנוקשה הקשורה בהתמכרות נשית. בחברה שבה נשים עדיין נתפסות כדמויות מטפלות ואימהיות, התמכרות של נשים מכורות לסמים נתפסת לא אחת ככישלון מוסרי חמור יותר מאשר התמכרות גברית. סטיגמה זו יוצרת מחסום משמעותי בפנייה לעזרה מקצועית, כאשר נשים חוששות מתיוג שלילי, מבידוד חברתי ואף מהשלכות משפטיות ביניהן אובדן משמורת על ילדיהן. בנוסף לכך נשים רבות מתקשות להעניק לעצמן עדיפות ולבקש עזרה מתוך תחושת אחריות כבדה כלפי בני משפחתן והתפיסה שהן צריכות לדאוג לאחרים לפני שהן דואגות לעצמן. את הנשים הללו מלווים רגשות של אשמה ובושה המקשים על ההתמודדות עם ההתמכרות ועל הצעד הראשון לעבר ההחלמה.
מהי תחלואה כפולה בהתמכרות?
אחד האלמנטים הנפוצים ביותר המאפיינים נשים מכורות הוא שיעור גבוה של תחלואה כפולה, משמע, קיומה של הפרעה נפשית לצד ההתמכרות. מחקרים רבים שבדקו את הנושא של נשים מכורות לסמים מצביעים על כך שנשים רבות משתמשות בחומרים ממכרים ביניהם סמים ואלכוהול ככלי לריפוי עצמי במצבים של מצוקה נפשית, לחץ חברתי או קשיים רגשיים. קיים קשר הדוק בין חוויות חיים טראומטיות, קשיים במערכות יחסים והפרעות נפשיות ביניהם דיכאון, חרדה והפרעות אישיות לבין התפתחות התמכרות בקרב נשים. ישנן פעמים בהן ההתמכרות אינה הבעיה הראשונית אלא סימפטום של מצוקה נפשית עמוקה יותר. לכן אבחון מדויק של התחלואה הכפולה הוא חלק חשוב בתהליך לבניית תוכנית טיפול מקיפה המתייחסת גם להתמכרות וגם להפרעה הנפשית הנלווית.
על טראומה, התמכרות ומה שביניהן
אחד המאפיינים הבולטים והמשמעותיים של התמכרות בקרב נשים הוא הקשר העמוק והשכיח לחוויות טראומטיות בעבר ובמיוחד טראומות מיניות. שיעור הנשים המכורות שחוו פגיעה מינית בילדות או בבגרות גבוה משמעותית בהשוואה לגברים המכורים. עבור נשים מכורות לסמים השימוש בסמים או אלכוהול הופך למנגנון בריחה מפני רגשות קשים, זיכרונות מטרידים ותחושות של חוסר אונים וחוסר שליטה. ההתמכרות משמשת מעין בריחה זמנית לכאב נפשי עמוק ולפצעים רגשיים. טיפול יעיל בהתמכרות אצל נשים חייב לכלול התייחסות רגישה וממוקדת לחוויות הטראומטיות בעבר ולסייע בהחלמה מהן. התעלמות מהטראומה עלולה להוביל אל כישלון תהליך הגמילה או לחזרה לשימוש בחומרים הממכרים.
מהן ההשפעות הייחודיות על נשים בהתמכרויות
מעבר להשלכות הנפשיות והחברתיות המורכבות, ההתמכרות משפיעה על נשים גם פיזיולוגית באופן שונה ממה שעל גברים. ההשפעות הגופניות של שימוש בסמים ואלכוהול עלולות להיות חמורות יותר עבור נשים, אפילו בצריכה נמוכה יותר ובמשך תקופה קצרה יותר. נשים נוטות יותר לסבול מנזקים בריאותיים כתוצאה מהתמכרות כולל בעיות גניקולוגיות, הפרעות במערכת העיכול, אנמיה, יתר לחץ דם ופגיעה בכבד ובמערכת העצבים. בנוסף לכל אלו חשוב לדעת שגם קיימים חומרים מסוימים שנשים עלולות לפתח אליהם תלות והתמכרות מהר יותר מגברים בשל הבדלים הורמונליים, מטבוליים ופיזיולוגיים אחרים. חשוב להבין את ההבדלים הפיזיולוגיים בהתמכרות בין נשים לגברים על מנת שתכנית הגמילה תוכל להתאים ברמה האישית.
האם ישנן תכניות גמילה המותאמות לנשים בלבד?
בהתחשב במאפיינים הייחודיים של התמכרות בקרב נשים תוכניות הטיפול חייבות להיות רגישות ומותאמות למגדר. המודלים הטיפוליים היעילים ביותר מכירים בכך שההתמכרות היא גם תגובה למצוקה עמוקה וניסיון הישרדותי בשל מגוון של סיבות. הטיפול מתמקד בחוזקותיה של האישה, בידע שלה על עצמה וביכולתה להתמודד עם קשיים ומשתמשים בכך כבסיס לבניית תוכנית טיפול אישית וגמישה. סביבת הטיפול עצמה ממלאת תפקיד מרכזי בתהליך ההחלמה. מרחב טיפולי בטוח אמפתי ותומך המבוסס על יחסי הדדיות, אמון וכבוד מאפשר לנשים לבנות מחדש את תחושת הערך העצמי, ללמוד דפוסי מערכת יחסים בריאים ולפתח מנגנוני התמודדות יעילים יותר.
התייחסות פרטנית לטראומה תסייע בתהליך ההחלמה מההתמכרות
כפי שציינו מעלה, במקרים רבים טיפול בהתמכרות אצל נשים מחייב התייחסות ישירה ומעמיקה לחוויות טראומטיות בעבר. הכרה בכך שההתמכרות עלולה להיות ניסיון לריפוי עצמי של פצעים נפשיים שאינם פתורים מדגישה את החשיבות של שילוב טיפול ממוקד טראומה כחלק מתהליך הגמילה. יחד עם זאת חשוב לזכור שעיבוד החוויות הטראומטיות עלול להיות מורכב וכואב ויש גם סיכוי שסיטואציה זו תוביל לתגובות רגשיות קשות ולסיכון לרצון שלא להמשיך את הטיפול. במצב בו מתמקדים גם בטראומה שהובילה להתמכרות נדרשת גישה טיפולית רגישה, הדרגתית ובשיתוף פעולה מלא עם האישה המטופלת. בניית אמון ויצירת מרחב בטוח הם תנאים חשובים ואף קריטיים כדי לאפשר למטופלת להתמודד עם הטראומה בקצב שלה ולקבל את התמיכה הנחוצה לה לאורך כל התהליך.
טיפול בהתמכרויות עושים אך ורק במכון מקצועי המתמחה בגמילה
טיפול בנשים המתמודדות עם התמכרות הוא תהליך מורכב הדורש הבנה מעמיקה של הגורמים הייחודיים, האתגרים והצרכים השונים של אוכלוסייה זו בין אם מדובר על גמילה מאלכוהול ובין אם על גמילה מסמים, תרופות או כל גמילה אחרת. התייחסות שהינה מותאמת אישית לנשים בתוכניות הגמילה אינה רק רצויה, אלא מהווה תנאי הכרחי להשגת החלמה משמעותית המאפשרת חזרה לחיים רגועים ושלווים ללא התמכרויות.
תוכנית טיפול אפקטיבית היא כזו המכירה בסטיגמה החברתית, מתמודדת עם תחלואה כפולה, נותנת מענה ממוקד לטראומות עבר, מבינה את ההשלכות הפיזיולוגיות הייחודיות ומעצבת סביבה טיפולית בטוחה ותומכת לכל אישה הזקוקה לטיפול. עבור נשים רבות מרכז גמילה מקצועי המותאם לצרכיהן יכול להיות המקום שיביא להן את התקווה והשינוי, מרחב בו הן יכולות למצוא את הכוחות הפנימיים שלהן, להחלים ולצאת אל דרך חדשה ובריאה יותר.
במרכז הגמילה 'מעבר' אנו מאמינים שהתמכרות היא לא רק תלות פיזית בחומרים או בהתנהגויות כמו סמים, אלכוהול והימורים או תרופות אלא מתחילה בנפש האדם ולכן צוות הטיפול המקצועי שלנו מעניק מענה מקיף לכל ממדי ההתמכרות. הצוות המקצועי והמיומן שלנו פועל מתוך אמונה בעקרונות של הדרכת המטופלות להשתלבות חברתית, הקניית כלים להתמודדות עם אתגרי החיים ומתן הזדמנות שנייה לחיים מלאים באושר וחופש כל זאת תוך מימוש הפוטנציאל והכוחות הפנימיים של כל מטופלת. אם אתן או הנשים היקרות לכם חוות תקופה קשה של התמכרות אנחנו כאן בשבילכם. צרו עמנו קשר עוד היום, כי מגיע לכם לחיות חיים בריאים ללא התמכרויות.