לא כולם מבינים עד כמה התמכרות יכולה להיות הרסנית. היא הורסת את הבריאות, את התקשורת עם הסביבה, את היכולת לאהוב ולהרגיש נאהבים וגם את היכולת לפתח קריירה, חיים אקדמיים ובכלל ליהנות משגרה בריאה. ההתמכרות, בין אם לחומרים או אל התנהגויות היא תופעה מורכבת ומייסרת הלוכדת את האדם במעגל קסמים אכזרי של תלות, אובדן שליטה ופגיעה עצמית. היא חוצה גבולות גיל, מין ומעמד חברתי ופוגעת לא רק במכור עצמו, אלא גם בסביבתו הקרובה. מה גורם להתמכרות, איך יוצאים מאותו מעגל ההתמכרות ובכלל האם מדובר בגזירת גורל ואיך אפשר לחזור לחיים שגרתיים ונורמטיביים לאחרי הגמילה? בואו לגלות את כל מה שאתם צריכים לדעת.
מעגל ההתמכרות – מהי ואיך מתמודדים איתה?
התמכרות היא מצב כרוני של אובדן שליטה על השימוש בחומר או בביצוע התנהגות, למרות השלכות שליליות משמעותיות. היא מתאפיינת בצורך כפייתי לחומר או להתנהגות כאשר הצורך גובר ככל שהגוף מפתח סיבולת. היא מביאה לפגיעה משמעותית בתפקוד היומי, לפגיעה בתקשורת עם הסביבה, במערכות יחסים, בקריירה וגם בבריאות בצורה משמעותית ועם השלכות לעתיד. ההתמודדות עמה היא או גמילה ביתית באופן עצמאי או גמילה במכון גמילה מקצועי וכאשר הגמילה היא במכון גמילה מקצועי היא ללא ספק הרבה יותר אפקטיבית כי יש צוות מיומן ומוסמך שתומך, מטפל ומסייע גם לאחר הגמילה למניעת הישנות.
אילו סוגי התמכרויות קיימים?
אנחנו יודעים שאתם לא מעזים לחשוב על זה. זה רק עוד ביס מהשוקולד, עוד לגימה מהיין, עוד מנה מהוויסקי או עוד התנסות עם סם כזה או אחר או התמכרות להימורים, פורנו או כל התנהגות אחרת שיכולה להוביל אל רגעים הרסניים בחיים. קיימים סוגים רבים של התמכרויות וחשוב להבין שאין התמכרות טובה או התמכרות רעה. כל התמכרות, במהותה, היא הרסנית ופוגענית. בין סוגי ההתמכרויות הנפוצים ניתן לראות:
- התמכרות אל חומרים – אלכוהול, סמים כמו קוקאין, הרואין, קנאביס ועוד. תרופות מרשם כמו משככי כאבים, תרופות הרגעה וגם ניקוטין.
- התמכרות התנהגותית – הימורים, מין, קניות, אינטרנט, משחקי וידאו, עבודה, אוכל, פעילות גופנית. כל אלו הן התנהגויות שבקלות אפשר להתמכר אליהן ויש להיגמל מהן באמצעות אנשי מקצוע.
אנחנו יודעים שזה לא פשוט, מעגל ההתמכרות עלול לתעתע. אתם יכולים כמובן לחשוב שאתם תצליחו להיגמל לבדכם וזה טבעי, אך לאנשי המקצוע יש את הכלים הטובים ביותר לסייע לכם. לפעמים אנשים חוששים להיכנס אל מסגרת מקצועית גם בשל העובדה שלפתע מבינים עד כמה ההתמכרות היא רצינית וכמה היא יכולה להיות הרסנית. חשוב שתזכרו, יש חיים אחרי ההתמכרות ואפשר לחזור אל שגרה טובה ובריאה.
מהם השלבים בתהליך מעגל ההתמכרות והאם הם קריטיים?
זה לא סוד שאנשים רבים מכחישים התמכרויות שונות. חלק חוששים מאיך שהחברה תגיב, איך המשפחה, בני הזוג, החברים מהעבודה ועוד וגם אם מרגישים את ההתמכרות לא מעזים להתמודד מולה פנים מול פנים כי זה עלול להיות הרסני ברגע שעושים זאת לבד. כאנשים נורמטיביים מן השורה שלא עוסקים בתחום זה קל לחשוב שאפשר ליהנות באופן חד פעמי מאלמנטים ממכרים אלו ואחרים ואז לחזור לשגרה. אך לא תמיד זה כך. מעגל ההתמכרות הוא תהליך הדרגתי המתחיל לרוב בשימוש נורמטיבי, ללא כל סימן אזהרה. אך בהדרגה השימוש הופך תכוף יותר והמשתמשים מתחילים לחוות את השפעותיו הממכרות. פתאום מגלים שהחומר או ההתנהגות מספקים תחושות חיוביות כמו אופוריה, הקלה על מתח או שחרור מרגשות שליליים. עם הזמן הגוף מפתח סבילות וזקוק אל כמות גדולה יותר כדי להשיג את אותה השפעה. השימוש הופך לכפייתי והמשתמשים מתקשים לשלוט בתהליך.
מה יכול לגרום להתמכרות?
ההתמכרות היא תוצאה של שילוב מורכב של גורמים ביולוגיים, נפשיים וסביבתיים. בין הגורמים הביולוגיים ניתן לראות נטייה גנטית, שינויים במבנה ובתפקוד המוח וחשיפה מוקדמת אל חומרים ממכרים. הגורמים הנפשיים כוללים דיכאון, חרדה, טראומה, קשיים בוויסות רגשי והערכה עצמית נמוכה. הגורמים הסביבתיים כוללים לחץ חברתי, זמינות של חומרים ממכרים וחשיפה לסביבה תומכת או פשוט כזו המתנגדת לשימוש מה שיכול להוביל אם הצורך והרצון לנסות יותר.
ההתמכרות היא מחלה כרונית וחשוב להבין את זה. זוהי מחלה המשפיעה על כל תחומי החיים. הבריאות הפיזית והנפשית, מערכות יחסים, קריירה, מצב כלכלי ותחושת הערך העצמי. היא יכולה להוביל אל בעיות בריאותיות חמורות כמו מחלות כבד, מחלות לב, סרטן, HIV ואיידס. היא פוגעת ביכולת לתפקד בעבודה ובלימודים ומובילה אל בעיות כלכליות חמורות. היא מפרקת מערכות יחסים עם בני משפחה וחברים ומבודדת את האדם מסביבתו. היא גורמת לתחושות אשמה, בושה וחוסר ערך, ומעלה את הסיכון להתאבדות ולכן חשוב מאד לטפל בה כמה שיותר מוקדם על מנת שאפשר יהיה לחיות חיים טובים ובריאים ולא הרסניים.
מהן ההשלכות של ההתמכרות פיזית ונפשית?
התמכרות פוגעת בבריאות ומובילה אל מגוון רחב של מחלות כרוניות כמו מחלות כבד, מחלות לב, סרטן, HIV ואיידס. שימוש בחומרים ממכרים מחליש את מערכת החיסון ומעלה את הסיכון לזיהומים ואף מביא אל בעיות תזונה ושינה ולכן גם מוביל אל עלייה במשקל או ירידה במשקל ברמה קיצונית. כמו כן, התמכרות מביאה אל שינויים במראה החיצוני כמו הזדקנות מוקדמת של העור, נשירת שיער, פגיעה בשיניים ועוד.
מהבחינה הנפשית חשוב לדעת שהתמכרות מגבירה את הסיכון לדיכאון וחרדה ויכולה להחמיר סימפטומים קיימים, להוביל אל שינויים קיצוניים באישיות כמו התפרצויות זעם, פרנויה וחוסר אמון באחרים. שימוש בחומרים ספציפיים מאד יכול לגרום לפסיכוזה שזהו מצב שבו האדם המשתמש בחומרים אלו מאבד לחלוטין קשר עם המציאות. לצערנו גם התקשורת עם הסביבה נפגעת, מערכות היחסים עם המשפחה, עם החברים ועם בני הזוג ובכלל היכולת להחזיק מעמד בעבודה כראוי, לתפקד כמו שצריך וגם היכולת להימנע מבעיות משפטיות, מאסר ובעיות פליליות.
מהי הדרך הנכונה אל גמילה וריפוי ממעגל ההתמכרות?
ההתמכרות היא מחלה כרונית, אך ניתן לטפל בה ולהגיע אל ריפוי. הצעד הראשון הוא להכיר בבעיה, בקבלת העזרה ולאחר מכן פניה אל גורמים מקצועיים למטרת תוכנית שיקום VIP שתסייע לפתח מנגנון התמודדות בריא כי התמכרות היא מחלה קשה אך אפשר לטפל בה, להתמודד איתה ולהתגבר עליה ברגע שמקבלים את הסיוע המקצועי הטוב ביותר. תוכלו בהחלט לשבור את מעגל ההתמכרות, להשתחרר מתלות בחומרים או בהתנהגויות ולחיות חיים איכותיים ומספקים.
למה חשוב שתהיה גמילה במכון גמילה מקצועי
אין באמת סיבה להתמודד עם התמכרות לבדכם, או גם עם הרצון להיגמל לבד באופן עצמאי מה שעלול לגרום להישנות ולבעיות קשות מבחינת התמודדות עם תסמיני הגמילה. כאשר יש מסביבכם אנשי מקצוע ברמה גבוהה שהינם איכותיים ומקצועיים תוכלו לחשוב על חיים חדשים ושגרה טובה ובריאה. במרכז הגמילה מעבר אנו מאמינים שההתמכרות מתחילה בנפש ולכן צוות המומחים שלנו נותן מענה הוליסטי לכל היבטיה. אנו מציידים את מטופלינו בכלים להשתלבות חברתית ולהתמודדות עם החיים ומעניקים להם הזדמנות שנייה לחיים של אושר, חופש ומימוש עצמי. אם אתם או היקרים לכם מתמודדים עם התמכרות זו או אחרת צרו קשר עוד היום, נשמח לעמוד לשירותכם ולהכיר לכם חיים אחרים, ללא התמכרות, טובים ובריאים יותר.