תהליך גמילה מסמים, אלכוהול, תרופות או כל אלמנט ממכר אחר המצריך גמילה מקצועית הוא מסע מורכב ומאתגר. לא רק שהמטופלים מתמודדים עם הפסקת השימוש בחומר הממכר, אלא גם עם קשיים רגשיים, פיזיים וחברתיים עמוקים. אחד האתגרים המשמעותיים ביותר בתהליך הגמילה הוא ההתמודדות עם תקופות המעבר בין השלבים השונים בגמילה. מעברים אלו מלווים לעיתים קרובות בתחושות של חרדה, בלבול וחוסר ודאות. המעבר מסביבה מוגנת ותומכת בה קיבל המכור טיפול צמוד, לסביבה פחות מובנית, עלול לעורר קשיים רבים. מיד תקבלו במאמר זה את ההסבר לנושא של מעברים בין שלבי הגמילה וכמו גם איך מתמודדים עם תקופות מעבר אלו וכיצד אפשר להגיע אל המטרה המיוחלת, הרי שהיא להעניק למטופלים ולבני המשפחה את התמיכה, המידע ואת הדרך אל חיים איכותיים, רגועים ובריאים ללא התמכרויות.
עם מה מתמודדים מטופלים בתקופות מעבר בתהליך גמילה?
התמכרויות עלולות להרוס כל חלקה טובה בשגרה החל ממערכות היחסים האישיות המשפחתיות או הזוגיות, דרך החיים העסקיים והאקדמיים ועד לבריאות עצמה שעלולה להשתנות לרעה בשל ההתמכרויות. מדבר בסיטואציה שמביאה מעבר להרס הכללי פשוט לחיים שונים לחלוטין שהופכים להיות תלויים בהתמכרות, בהתנהגות שאינה טובה ובחומרים שאינם טובים לבריאות לא הפיזית ולא הנפשי. גם אם מדובר בהתמכרות לתרופות, גם כאן העובדה היא שמדובר בתרופה לא אומרת שלא קיים הסיכון להתמכרות ולכן חשוב לשים לב לכך ולהיות מלווים במסגרות מקצועיות המתמחות בגמילה.
מעברים בין שלבי הגמילה הם לא דבר פשוט עבור המתמודדים עם תהליך זה. תקופות אלו מלוות בדרך כלל בקושי רגשי ונפשי שעלול לערער את יציבות השגרה של המטופלים בתהליך ההחלמה מההתמכרות. המעבר למסגרת חדשה או חזרה לסביבה מוכרת אך שונה עלול לעורר תחושות של חרדה ופחד. ההתמודדות עם הלא נודע, עם הצורך לקחת אחריות ועם הפחד מכישלון עלולים להציף את המטופלים בחרדה. מעבר לכך, החשיפה לסביבה הטבעית בה קיימים טריגרים רבים מעלה את הסיכון לחזרה לשימוש בסמים, באלכוהול או בחומרים הממכרים האחרים. המטופלים עלולים להיתקל במצבים, אנשים או מקומות הקשורים לעבר שלהם עם החומר הממכר דבר שמעורר את הפיתוי לחזור ולהשתמש.
מעברים בין שלבי הגמילה – איך מתמודדים עם הסיטואציות האלו?
כדי להתמודד בהצלחה עם מעברים בין שלבי הגמילה חשוב לפתח אסטרטגיות התמודדות יעילות במסגרת מקצועית, איכותית, המביאה לתוצאות טובות וגמילה לאיכות חיים טובה יותר. במסגרת זו ערכו רשימה של חששות, ציפיות ואתגרים אפשריים. נסו לחשוב על מצבים שעלולים להיות קשים במסגרת החדשה ועל דרכים להתמודד איתם. הגדירו מטרות ברורות ודרכים להשגתן. חשוב שתהיה לכם תכנית לניהול החיים החדשים במסגרת החדשה שתכלול מטרות לטווח קצר ולטווח ארוך וכמובן גם את הדרכים להשיג אותן.
מערכת יחסים חזקה ויציבה עם משפחה תומכת וחברים זה חשוב, שוחחו עם בני משפחה, חברים או אנשי מקצוע על השינויים שאתם עומדים לעבור. שתפו את הסובבים אתכם בחששות ובציפיות שלכם ובקשו את תמיכתם ועזרתם. אם יש באמתחתכם אנשי קשר שאתם יודעים שיכולים לסייע לכם ברגעים קשים שמרו אותם בהישג יד ובאופן נגיש על מנת שיהיה לכם קל יותר כאשר תזדקקו להם. אחרי הכל הדבר החשוב ביותר הוא שתהיו בטוחים ורגועים שאתם נמצאים במקום טוב יותר ויכולים ליהנות משגרה טובה ורגועה ללא התמכרויות.
6 טיפים לשמירה על שגרה לאחר הגמילה
כעת כאשר השגרה היא חלק מהיומיום שלכם או לפחות הולכת להיות הגיע הזמן ללמוד איך לשמור עליה. הנה כמה טיפים איכותיים במיוחד לשמירה על השגרה לאחר הגמילה:
- קבעו לו"ז יומי – שגרת יום מסודרת תסייע לכם לשמור על יציבות ותחושת שליטה. נסו לקבוע לו"ז שכולל זמני ארוחות, שינה, פעילות גופנית ופעילויות פנאי.
- הקפידו על תזונה בריאה ופעילות גופנית – אורח חיים בריא מביא לבריאות גופנית ונפשית. אכילה נכונה ופעילות גופנית מסייעים לשמור על מצב רוח חיובי ומפחיתים את הסיכון לדיכאון ולחרדה.
- הקצו זמן למנוחה ושינה – שינה טובה היא חשובה לתהליך ההחלמה. חוסר בשינה או שינה אינה מספקת עלולה להגביר את הסיכון לחזרה לשימוש בחומרים ממכרים ולהקשות על התפקוד היומיומי.
- זהו את הטריגרים שלכם – רשמו מצבים, מקומות או אנשים המעוררים בכם חשק לחזור להשתמש בחומרים הממכרים. זיהוי הטריגרים הוא הצעד הראשון בהתמודדות איתם.
- פתחו אסטרטגיות התמודדות – למדו לזהות את הסימנים המוקדמים לחשק להשתמש ופתחו דרכי התמודדות יעילות כמו נשימות עמוקות, מדיטציה, יציאה מהסיטואציה או שיחה עם איש קשר תומך או חברים מתקופת הגמילה.
- הימנעו מחשיפה לטריגרים – במידת האפשר, נסו להימנע ממצבים המעוררים בכם פיתוי. אם אתם יודעים שמקום או אדם מסוים מעורר בכם חשק לחזור להשתמש, נסו להימנע מלהגיע למקום זה או לפגוש את האדם הזה.
השגרה היא מבורכת אך חשוב לעשות זאת נכון. התחילו בהדרגה והוסיפו משימות חדשות בהתאם ליכולתכם. חזרו לשגרה בקצב שמתאים לכם ואל תנסו לעשות יותר מדי בבת אחת. אל תציבו לעצמכם רף גבוה מדי. התחילו במטרות קטנות והתקדמו בהדרגה. חשוב שיהיו לכם מטרות ברורות אך חשוב גם שיהיו אלו מטרות ריאליות שתוכלו להשיג. ובכלל, מעברים בין שלבי הגמילה הם חשובים ותהליך ההחלמה לוקח זמן. אל תתייאשו אם אתם נתקלים בקשיים. זכרו שזה תהליך ארוך ומורכב ויהיו בו גם נפילות ועליות. חשוב שלא תתייאשו ותמשיכו להתקדם לקראת המטרה.
אופטימיות היא הכוח ששומר עליכם
כאשר אתם נמצאים בתהליך ההחלמה זכרו את כל מה שהשגתם עד כה והתגאו בעצמכם על הדרך שעברתם. חשוב שתזכרו את כל ההצלחות שלכם, קטנות כגדולות ותתגאו בעצמכם על הכוח והאומץ שיש בכם. הדבר החשוב ביותר הוא שאתם לא לבד, ישנם אנשים רבים שתומכים בכם ומאמינים בכם. אל תתביישו לבקש עזרה ותמיכה כאשר אתם זקוקים לה.
גמילה במסגרת מקצועית עושה את כל ההבדל
תקופות מעבר בגמילה הן מאתגרות, אך בהחלט אפשר לעבור אותן. הדבר החשוב ביותר הוא שתהיה לכם את התמיכה הראויה לכך. במסגרת מקצועית המאפשרת טיפול של 24 שעות ביממה משולב טיפול פסיכולוגי, הוליסטי, קבוצות תמיכה והמשך טיפול גם לאחר הגמילה תוכלו לקבל את כל מה שאתם צריכים וגם בני המשפחה שלכם יזכו לטיפול ראוי ולתמיכה כי כאשר המטופלים נמצאים בסיטואציה של התמכרות או גמילה גם בני המשפחה זקוקים לתמיכה ראויה. בחירה של מרכז מקצועי תוביל אתכם להצלחה ואל איכות חיים טובה יותר ללא התמכרויות.
מעבר הוא מרכז הגמילה מהטובים בישראל. אנחנו מאמינים שההתמכרות היא אינה רק תלות פיזית בחומר או בהתנהגות מסוימת כמו סמים, גמילה מאלכוהול או הימורים. אנו סבורים שההתמכרות מתחילה בנפש האדם. לכן צוות המומחים שלנו מורכב מאנשי מקצוע מתחומים שונים, המספקים מענה לכל הרבדים של ההתמכרות, גם הפיזיים וגם הנפשיים. אנו מאמינים שטיפול יעיל צריך לכלול הדרכה להשתלבות מיטבית בחברה, הקניית כלים להתמודדות עם אתגרי החיים ופיתוח היכולת למימוש הפוטנציאל האישי. מטרתנו היא להעניק למטופלים את היכולת ליהנות מחיים מאושרים ללא תלות. אם אתם או היקרים לכם נמצאים בסיטואציה בה ההתמכרות היא חלק בלתי נפרד מכם צרו קשר עוד היום, נשמח ללוות אתכם אל חיים טובים יותר ללא התמכרויות.