ההחלטה להיגמל מהתמכרות בכל גיל היא צעד אמיץ המשנה את כל החיים, אך כאשר מדובר באנשים בגיל מבוגר, תהליך הגמילה הוא מורכב יותר ובעל מאפיינים ייחודיים הדורשים הבנה מעמיקה וגישה מותאמת יותר. גיל הזהב, שאמור להיות תקופה של שלווה והגשמת חלומות ששנים אנו חולמים עליהם עלול להיות מלווה במאבק בהתמכרות לסמים, אלכוהול, תרופות הרגעה במרשם ואף התנהגויות כפייתיות. כאשר מדובר על גמילה בגיל מבוגר ההתמודדות עם ההתמכרות היא שונה באופן משמעותי מזו של צעירים גם מבחינת הגורמים להתפתחותה, ההשלכות הפיזיולוגיות והפסיכולוגיות וגם מבחינת הגישות הטיפוליות היעילות.
גמילה בגיל מבוגר – איך אנשים מבוגרים נכנסים למעגל ההתמכרות?
ההבדל העיקרים בין התמכרות בגיל מבוגר לבין התמכרות בגיל צעיר יותר הוא שורש ההתמכרות. בעוד שבקרב צעירים, ההתמכרות עשויה לנבוע מלחץ חברתי, סקרנות או ניסיון להתמודד עם קשיים רגשיים, בגיל מבוגר סיטואציות כמו בדידות, אובדן של אדם קרוב, כאבים כרוניים, ירידה בתפקוד הפיזי והקוגניטיבי או תחושת חוסר תכלית, יכולים להוביל אל התמכרות. שימוש בחומרים ממכרים או עיסוק בהתנהגויות כפייתיות יכול להוות דרך לברוח מכאב, למלא ריקנות או להקהות תחושות קשות.
ההשלכות הפיזיולוגיות של התמכרות בגיל מבוגר הן לרוב חמורות יותר מאשר בקרב צעירים. הגוף המזדקן פחות עמיד לנזקים הנגרמים כתוצאה משימוש ממושך בחומרים ממכרים. מערכות הגוף השונות ביניהן מערכת הלב וכלי הדם, הכבד, הכליות והמוח עלולות להיפגע באופן משמעותי ומהיר יותר. בנוסף לכל אלו קיימת סבירות גבוהה יותר לתגובות בין תרופתיות מסוכנות, במיוחד כאשר האדם המבוגר נוטל תרופות מרשם רבות לטיפול במצבים רפואיים שונים. תסמיני גמילה בגיל מבוגר עלולים להיות מורכבים יותר ומסוכנים יותר ולכן דורשים ליווי רפואי קפדני עם התמחות רלוונטית.
איך מתמודדים באופן פסיכולוגי בסיטואציה זו בגיל השלישי?
ככל שמדובר על גילאים מבוגרים ההיבט הפסיכולוגי הוא לא פשוט ואף מאתגר יותר מגילאים צעירים. גמילה בגיל מבוגר מביאה לבושה, אשמה או תחושת כישלון מוגברת וזאת במיוחד לאור תפיסות חברתיות שליליות כלפי התמכרות בגיל זה. במקרים אלו אנשים שנכנסו אל מעגל ההתמכרות עלולים להסס לפנות לעזרה מחשש של חוסר הבנה מצד הסביבה. בנוסף, זיכרונות העבר, טראומות לא פתורות ותחושת בדידות עלולים להקשות על תהליך הגמילה וההחלמה. ישנן פעמים בהן גם קיימת ירידה בתפקוד הקוגניטיבי שיכולה להשפיע על היכולת להשתתף באופן פעיל בטיפול וליישם אסטרטגיות התמודדות חדשות וזהו אתגר לא פשוט כלל וכלל המצריך התערבות מקצועית.
לכל גיל יש שיטת גמילה מותאמת
על אף האתגרים הייחודיים כל אדם הוא עולם ומלואו ולכן כאשר ישנה סיטואציה בה אנשים מבוגרים מתמכרים אל חומרים או מפתחים התנהגות כפייתית גמילה בגיל מבוגר יכולה לשפר את איכות החיים ולכן אסור להתייאש. ישנן כל מיני שיטות, ביניהן טיפול בהתמכרויות בעזרת אמנות ועוד. הגמילה בהחלט אפשרית ואף יכולה להוביל לשיפור המצב הבריאותי מעבר לסיטואציה המנטלית הלא פשוטה. טיפול גמילה יעיל לאדם מבוגר צריך להתייחס לא רק להיבטים הפיזיים של ההתמכרות, אלא גם למצב הבריאותי הכללי, למצב הרגשי והנפשי, למצב החברתי ולתפקוד הקוגניטיבי.
חשוב שתהיה הערכה רפואית מקיפה בתהליך הגמילה. יש לבחון את ההיסטוריה הרפואית של המטופל, התרופות שהוא נוטל ולזהות מצבים רפואיים נלווים שיכולים להשפיע על תהליך הגמילה והטיפול. ניטור רפואי צמוד במהלך הגמילה במיוחד בשלבים הראשונים הוא חלק בלתי נפרד מהתהליך וזאת על מנת שאפשר יהיה למנוע סיבוכים ולטפל בתסמיני הגמילה השונים.
האם הגמילה כוללת גם טיפול פסיכולוגי?
אחד האלמנטים החשובים ביותר בתהליך הגמילה מעבר לתהליך הרפואי והפיקוח הוא כמובן הטיפול הפסיכולוגי. טיפול זה הוא טיפול המותאם לגיל הנגמלים. הגישות הטיפוליות הן טיפול קוגניטיבי התנהגותי וטיפול דיאלקטי התנהגותי המסייעות בטיפול באנשים מבוגרים ומאפשרות לזהות דפוסי חשיבה והתנהגות שליליים, לפתח מנגנוני התמודדות בריאים ולשפר את כישורי הוויסות הרגשי. חשוב שהמטפל יהיה רגיש לסיטואציות השונות שהמטופל המבוגר עבר, לקשיים הספציפיים שהוא מתמודד עמם ולתחושותיו.
האם טיפולים קבוצתיים הם חלק מהתהליך?
לתמיכה החברתית יש תפקיד משמעותי בתהליך ההחלמה. חיזוק הקשרים המשפחתיים והחברתיים, השתתפות בקבוצות תמיכה המותאמות לגיל ויצירת תחושת שייכות יכולים לסייע בהפחתת תחושת הבדידות ולהעניק תמיכה רגשית ופרקטית חשובה. לפעמים יש צורך גם בהתערבות משפחתית כדי לשפר את הדינמיקה ולסייע לבני המשפחה לתמוך באופן יעיל במטופל. כך או כך, טיפולים קבוצתיים בין אם אלו הם עם המשפחה ובין אם עם מטופלים אחרים המאפשרים הזדהות הם חשובים וללא ספק תורמים משמעותית להחלמה יציבה וחלקה יותר מההתמכרות.
זהו המסע החשוב ביותר בחייכם
חשוב להבין שתהליך הגמילה וההחלמה הוא מסע אישי וייחודי עבור כל אדם ובמיוחד עבור אנשים מבוגרים. קצב ההתקדמות יכול להיות שונה מאדם לאדם ויש להתאזר בסבלנות ובהבנה. חשוב להתמקד בהשגת מטרות קטנות וברות השגה ולחגוג כל הצלחה בדרך. גמילה בגיל השלישי היא תהליך מורכב הדורש גישה רגישה ומותאמת. החברה כולה צריכה להיות מודעת לאתגרים איתם מתמודדים אנשים מבוגרים הסובלים מהתמכרות ולפעול ליצירת סביבה תומכת ומכילה המעודדת פנייה לעזרה ומקדמת החלמה. אם אתם או היקרים לכם חווים התמכרות בגיל השלישי ומרגישים שיש צורך בסיוע חשוב שתפנו כבר היום אל מכון מקצועי שיוכל לסייע לכם בתהליך הגמילה. מגיע לכם לחיות חיים רגועים, שלווים ובריאים ללא התמכרויות.
גמילה עוברים אך ורק במכון מקצועי
אנחנו יודעים שזה מאד מפתה לנסות להיגמל מהבית מהתמכרויות אך חשוב שתדעו שזה פשוט לא מסייע. גמילה במכון מקצועי מסייעת לסיכויי החלמה גבוהים. ניסיון גמילה עצמאי בבית עלול להיות מסוכן ואף קטלני במיוחד כאשר מדובר בהתמכרויות לחומרים כמו אלכוהול ובנזודיאזפינים אשר תסמיני הגמילה מהם עלולים לכלול פרכוסים, הזיות ומצבים מסכני חיים כמו דליריום. במכון מקצועי, לעומת זאת, ישנו צוות רפואי מיומן הזמין 24/7 כדי לפקח על מצבו של המטופל, לנהל את תסמיני הגמילה באמצעות תרופות במידת הצורך ולטפל בכל סיבוך רפואי שעלול להתעורר באופן מיידי ויעיל.
מעבר לבטיחות הפיזית, מכון גמילה מקצועי מספק סביבה מבוקרת וללא גירויים מה שמפחית משמעותית את הפיתוי להשתמש שוב בחומר הממכר. בבית המטופל חשוף לסביבה המוכרת לו אשר עלולה להיות מלאה בטריגרים המעוררים את הצורך בסם או באלכוהול. גמילה בבית עלולה להיות מלווה בתחושות קשות של בדידות וחוסר תמיכה, מה שמקשה עוד יותר על ההתמודדות עם הכמיהה והתסמינים הפיזיים והנפשיים. במכון המטופל מוקף באנשי מקצוע מנוסים ובתמיכה קבוצתית של אנשים הנמצאים בתהליך דומה, דבר המעניק לו תחושת שייכות, הבנה ועידוד.
אם לרגע נשים בצד את הטיפול הפיזי הרי שחשוב להתמקד גם בנפש. המכונים מציעים גם תמיכה נפשית ורגשית הכוללת לרוב ייעוץ פרטני וקבוצתי, טיפולים התנהגותיים ופסיכולוגיים וכלים להתמודדות עם דפוסי חשיבה והתנהגות שהובילו להתמכרות. גישה זו מגדילה משמעותית את סיכויי ההחלמה מכיוון שהיא מטפלת בשורשי הבעיה ולא רק בסימפטומים המיידיים של הגמילה. יתר על כן מכונים מקצועיים המתמחים בגמילה בכלל ובפרט בגיל מבוגר מסייעים למטופלים בתכנון המשך טיפול לאחר הגמילה, דבר שהינו הכרחי לשמירה על ההישגים ולמניעת הישנות.
במרכז הגמילה מעבר מאמינים כי ההתמכרות מתחילה בנפש ולא רק בתלות פיזית בחומרים כמו סמים, אלכוהול והימורים ולכן צוות הטיפול המקצועי במקום מעניק מענה מקיף לכל ממדי ההתמכרות וזאת מתוך אמונה בעקרונות של הדרכת המטופלים להשתלבות מחודשת בחברה ומתן כלים להתמודדות עם החיים. צרו עמנו קשר עוד היום לאיכות חיים אחרת. נשמח לסייע לכם.