כאשר אנחנו חושבים על התמכרויות, לרוב אנחנו חושבים על סמים, אלכוהול, הימורים, ואפילו התמכרויות לאוכל או שוקולד. יחד עם זאת, לא כולם יודעים שאפשר גם להתמכר לתרופות והעובדה שמדובר בתרופות לא הופכת את ההתמכרות להתמכרות נורמלית או בריאה, אלא להתמכרות שהיא פשוט בעייתית, ממש כמו כל סם רגיל. תרופת הפנטניל היא תרופה מאד חזקה הניתנת לשיכוך כאבים. אפשר ליטול אותה בכמה צורות, אחת מהצורות היא בצורת מדבקה הידועה גם בשם פנטה. בגלל שמדובר על תרופה מאד חזקה היא עשויה גם לגרום להתמכרות ולצערנו בקליניקות השונות רואים לא מעט מטופלים שמפתחים תלות בתרופות אלו. מהן תופעות הלוואי של תרופות אלו, האם אפשר להגמל מהן, ואיך כדאי לעבור תהליך של גמילה ממדבקות פנטה והתרופה. במאמר זה אנו מסבירים על תרופת הפנטניל כמשככת כאבים, ועל תהליך הגמילה ממנה במכון מקצועי ומוסמך לכך.
גמילה ממדבקות פנטה – מהן מדבקות פנטה?
פנטניל היא למעשה אופיואיד שהינו סינתטי עם השפעה על המוח. התרופה מומלצת לשימוש במנות קטנות על מנת שאפשר יהיה לטפל באמצעותה בכאבים מאד חזקים לאחר ניתוחים והיא מוכרת בעיקר אצל חולי סרטן. תרופה זו ניתנת גם בכדורים, גם בזריקות, גם בתרסיס אך נפוצה מאד באמצעות מדבקות פנטה המביאות לתוצאות איכותיות מאד. את המדבקות מצמידים אל העור על פי הוראות הרופא והן משחררות אל רקמת השומן מתחת לעור כמות של חומר פעיל שנשאר כפעיל עד ל72 שעות. חומר זה משתחרר אל הדם באופן מתן המאפשר שיכוך כאבים מהותי ואפקטיבי. יחד עם זאת חשוב לשים לב, כמו כל תרופה משככת כאבים חשוב להקפיד על מינון שנקבע אך ורק על ידי רופא מטפל וכמובן בהתאם לעצימות הכאבים.
מהן תופעות הלוואי של המדבקות?
תופעת הלוואי השכיחה ביותר של מדבקות אלו היא התמכרות. אך זוהי גם תופעת הלוואי החמורה ביותר. כמובן שישנן עוד תופעות לוואי כמו עצירות, כאב ראש, בחילות, תשישות, חרדות, דכאון, בלבול רב, הזעה, עייפות ועוד. החומר הוא חומר פסיכואקטיבי ואינו משפיע רק על כאב אלא גם גורם לאופוריה ממש כמו כל סם אחר. אך לא כל מי שמטופל בתרופה זו חווה את תופעות הלוואי הללו. ישנם כמה גורמים חשובים לכך וביניהם גם המינון ועל כן חשוב לשים לב למינון מטעם הרופאים המטפלים. לצערנו, תופעת הלוואי של ההתמכרות היא קשה מאד, וכוללת גם תסמיני גמילה ומהווה סכנת חיים של דיכוי נשימתי, התקפים ובמקרים חריגים וקשים מאד גם מוות ועל כן כדאי לטפל בתופעת ההתמכרות בהקדם ולא לתת לה להשתלט על חייכם, ועל חיי היקרים לכם.
למה חשוב לעצור את ההתמכרות למשכך הכאבים פנטניל?
כפי שהוסבר לחומר זה יש קשר ישיר להשפעה על המוח ולכן מהרגע שהוא פעיל הוא בעל השפעה מאד חזקה. כדי להתמודד עם החומר מערכת העצבים מייצרת קולטנים ואם הטיפול מופסק, או אם מנסים להפסיק להשתמש במדבקות הקולטנים מרגיעים רעב, הם לא מפעילים את התהליך הפיזיולוגי וכך למעשה מגיעות תחושות של דכאון, קריז, צורך לנטילת המנה מלווה בכאבים, הזעה, קושי בשינה, ולמעשה תסמיני גמילה שמכירים כל הגורמים המקצועיים ואפשר לחוות אותם למעשה בגמילה מכל חומר או סם אחר ולאו דווקא רק בתהליך גמילה מפנטניל או גמילה ממדבקות פנטה בתהליך מבוקר ומפוקח.
בגלל שמדובר בחומר מאד חזק וההתמכרות היא עיקשת מאד ומתפתחת גם באופן מהיר אפילו מהשימוש הראשון, כמעט כל מי שינסה להפסיק עם התרופה יחווה תסמינים של גמילה ממדבקות פנטה גם אם משתמשים במדבקות הללו לזמן מאד קצר. אנשים המבקשים לבצע גמילה מפנטניל לבד צריך לדעת שחשוב שיהיה בפיקוח רפואי. ובמידה ומבצעים גמילה באמצעות מכון גמילה אפשר יהיה כמובן לחוות תהליך גמילה יותר איכותי שמביא לתוצאות טובות, ולאיכות חיים טובה יותר כראוי לאנשים הנגמלים מהתמכרות לתרופות ולסמים רפואיים, ובכלל לסמים.
מהם היתרונות בגמילה במכון גמילה מקצועי?
אנשים המבקשים להתחיל תהליך גמילה ממדבקות פנטה במכון גמילה מקצועי חווים תהליך אחר לחלוטין מאנשים המבקשים תהליך גמילה מפנטניל במצב ביתי, או פיקוח רפואי בלבד. הנה כמה יתרונות מרכזיים בגמילה במכון מקצועי:
- פיקוח רפואי – מכון גמילה מקצועי ומוסמך הינו בעל צוות מקצועי ומיומן גם ברמה הרפואית המעניק מענה מיידי למקרים דחופים אלו ואחרים שיכולים לצוץ בשל תסמיני גמילה, ובכלל. תמיד חשוב בסיטואציות הללו שיהיה פיקוח רפואי.
- טיפול צמוד פסיכולוגי – חלק מהמסלולים במכוני הגמילה כוללים גם טיפול פסיכולוגי. כמובן שכל תהליך הוא מאד אינדיבידואלי ולכן יש לקחת בחשבון שלא כולם עוברים את אותו מסע גמילה בין אם גמילה מפנטניל או גמילה מהתמכרות אחרת.
- קבוצות תמיכה – היכולת לשוחח עם מטופלים נוספים שחווים את אותה החוויה היא מחזקת מאד, וגם מפיגה את תחושת הבדידות שלעיתים מטופלים עלולים להרגיש במהלך תהליך גמילה ממדבקות פנטה או בכלל בכל תהליך גמילה.
- טיפול תומך לאחר הגמילה – חשוב לדאוג לטיפול תומך לאחר הגמילה. הפיקוח, התמיכה והידיעה שיש מי ששומר על המטופלים גם לאחר סיום התהליך הוא תחזוק חשוב של המסע. טיפול זה לרוב נמצא בעיקר במכון גמילה מקצועי ופחות אפשר לתחזק אותו כאשר נגמלים לבד, או במסגרות שאינן מכון גמילה מקצועי.
- ליווי מקצועי ואישי לא רק לנגמלים אלא גם למשפחות – לא כולם יודעים עד כמה ליווי ותמיכה למשפחות יש חשיבות וחשוב לדעת זאת. מטופלים שעוברים תהליך גמילה מפנטניל או מכל התמכרות אחרת הם לא היחידים שמתמודדים, אם כי גם המשפחות מתמודדות. במכון גמילה מקצועי אפשר לקבל מסגרת תמיכה גם למשפחה.
- סיוע בהשתלבות בחיים שאחרי – מכוני הגמילה מסייעים בהשתלבות בחברה לאחר הגמילה, בין אם מדובר על השתלבות בלימודים, או במקומות העבודה, או בהכנה לחיים האמיתיים שנמצאים מחוץ למכון הגמילה.
כאשר החברה והקהילה מודעים לבעיות הגמילה של המטופלים, יש יכולת שילוב של הנגמלים גבוהה יותר. מקומות עבודה מודעים לתהליך, משפחה וחברים מודעים למה שהמטופלים עוברים ויכולים גם ללמוד כיצד לקבל אותם עם הרגישויות הרלוונטיות. הדבר החשוב ביותר הוא לתמוך, לחזק, ואם ישנן סיטואציות המצריכות התערבות לדאוג לערב את הגורמים המטפלים, כך באמת אפשר לשמור על המטופלים.
איך מגיעים לסיטואציה בה מתמכרים אל תרופה משככת כאבים?
התמכרות למשככי כאבים יכולה להיות תהליך מורכב הכולל מספר גורמים. התהליך בדרך כלל מתחיל בשימוש רפואי לגיטימי לטיפול בכאב אבל יכול להתפתח לתלות ולהתמכרות. בתחילה, משככי כאבים נרשמים בדרך כלל על ידי רופאים מסיבות רפואיות לגיטימיות, כגון התמודדות עם כאב לאחר ניתוח או למצבי כאב כרוני. עם הזמן, הגוף עשוי לפתח סבילות למשככי הכאבים. משמעות הדבר היא כי יש צורך במינונים גבוהים יותר כדי להשיג את אותו אפקט משכך כאבים, מה שמוביל לשימוש מוגבר ולמעשה בשימוש ממושך, הגוף עשוי להיות תלוי פיזית בתרופה מה שמאופיין בתסמיני גמילה כאשר הטיפול התרופתי מופחת או מופסק לחלוטין.
מעבר לתלות הפיזית, לגורמים פסיכולוגיים יש תפקיד משמעותי. ההקלה בכאב, יחד עם האופוריה שעלולים לייצר משככי הכאבים עשויה להוביל לרצון להמשיך להשתמש בתרופה על השפעותיה גם לאחר שיכוך הכאב בגינו החל השימוש בתרופות. עם התפתחות התלות מטופלים המקבלים את התרופות הללו עשויים להתחיל להשתמש בתרופה באופן שלא מתאים אישית כגון נטילת מינונים גבוהים יותר או שימוש בתדירות גבוהה יותר. חלקם עשויים לבקש מרשמים ממספר רופאים או לפנות אל מקורות שאינם חוקיים.
שימוש לרעה מתמשך במשככי כאבים עלול להוביל לבעיות בריאותיות, חברתיות והתנהגותיות משמעותיות, כולל ירידה בביצועים בעבודה, בעיות במערכות יחסים והזנחה של אחריות רפואית. בסופו של דבר, תהליך זה יכול להוביל להתמכרות, הפרעה כרונית התקפית המאופיינת בחיפוש סמים כפייתי והמשך שימוש למרות השלכות מזיקות ושינויים ממושכים. חשוב להבין שהתמכרות היא מצב רפואי ולא כשל מוסרי. הדרך להתמכרות משתנה מאדם לאדם, מושפעת מגורמים גנטיים, פסיכולוגיים, סביבתיים וחברתיים. התערבות וטיפול מוקדמים הם חשובים להתגברות על התמכרות. הטיפול כולל לרוב שילוב של תרופות, טיפול וקבוצות תמיכה, המותאמות לצרכים הספציפיים של המטופלים, כאשר לכל מטופל כמובן יש מסלול אישי משלו.
מרכז הגמילה 'מעבר' הוא מרכז גמילה מהמובילים בישראל ומרכז בו צוות מסור, מקצועי ומיומן. המרכז מטפל בכל סוגי ההתמכרויות החל מהתמכרות לאלכוהול, ועד להתמכרות להימורים, תרופות וסמים ומאפשר חיים איכותיים שלווים ורגועים ללא התמכרויות ותלות. צרו קשר כבר כעת, כי מגיע לכם לחיות חיי איכות.